Sveika mityba nepaprasta, bet ir ne taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Vaikams, renkantis maistą, kriterijus „sveika“ neegzistuoja. Vaikai maistą vertina paprastai: (1) ar tai valgo jų tėveliai, (2) ar skanu. Keisti mitybą nuo užkandžių tikrai paprasta ir nereikalauja daug pastangų. Du-trys užkandžiai (priešpiečiai, pavakariai ir naktipiečiai) per dieną būtini vaikų mityboje. Pradžioje jų skrandukai nedideli ir jiems sudėtinga būtų suvalgyti dienos maisto normą per tris valgymus. Didesni vaikai vis dar auga ir tam naudoja daug energijos, todėl išalksta greičiau nei suaugusieji. Todėl labai gerai būtų, jog užkandžiaujantis vaikas turėtų galimybę pasirinkti sveikus užkandžius:
Viso grūdo dalių bemielė duona:
– džiovintos duonos riekelė;
– duonos riekelė su avokadu;
– duonos riekelė su sviestu, smulkintu pomidoru/agurku/ridikėliu.
Vaisiai sezoniniai. Geriausia vietiniai, jei nėra – tinka ir atvežtinis, tik geriausia- nuluptas. Vaikų labiausiai mėgstami saldūs vaisiai, pvz. bananas.
Morkos įvairiomis formomis: mažos morkytės, morkos piršteliais, sutrintos morkos. Ar pamenate, kaip mums mamos vaikystėje labai smukia tarką sutrindavo morkas, kaip tuo atveju atsiskleidžia jų saldumas? Žieminė bulvė – topinambas. Pamiršta Lietuvoje, nors prieš kelis dešimtmečius ji buvo labai populiari. Žieminė bulvė yra vietinė daržovė, puikiai išsilaiko iki pavasario. Skonis – šviežių riešutų.
Virta kukurūzo burbuolė. Parodykite vaiką, kad nemėgsta ant ilgo pagaliuko užmautos virtos kukurūzo burbuolės pagraužti?:)
Agurkas – geriausia šviežias.
Raugintų agurkų vaikams tikrai galima, bet ribotomis porcijomis dėl didelio druskos kiekio. Marinuotų agurkų – vengti dėl acto ir druskos.
Pomidoras, supjaustytas skiltelėmis. Smagus užkandis vyšniniai pomidoriukai, vaikams patinka „maži valgiai“.
Kopūstų salotos. Smulkiai supjaustyti šviežūs kopūstai, suglamžyti, šiek tiek pabarstyti druska ir palikti 30 minučių pastovėti.
Šviežūs žali žirneliai, kai yra sezonas. Žiemą galima atšildyti šaldytų.
Virtos pupelės – taip pat patinka daliai vaikų. Galima išvirti spalvotų, kad būtų smagiau. Nepamirškite prieš tai pamirkyti, t.y. padaiginti, kad nepūstų pilvelių.
Naminiai bulvių, burokėlių ar cukinijų traškučiai. Juos visai paprasta pagaminti plonai su pjaustykle supjausčius, pabarsčius prieskoniais iškepti orkaitėje.
Varškė su vaisiais. 50 gramų 5-9% riebumo ar naminės varškės su keliais valgomaisiais šaukštais trintų uogų ar su gabalėliu banano, jei norisi saldžiau.
MES SU VAIKAIS DARŽELYJE PATYS GAMINOME SVEIKUS UŽKANDŽIUS, JAIS VAIŠINOMĖS IR VAIŠINOME DRAUGUS! Už „Sveikų užkandžių” idėją ir jos įgyvendinimą AČIŪ, Ingridai, visuomenės sveikatos specialistei, visoms grupių pedagogėms ir auklėtojų padėjėjoms, ir, žinoma, vaikams bei jų tėveliams, gaminusiems namuose sveikus užkandžius 🙂